scroll

2

2
/
10
Professionele
‌Podiumkunsten
De Kampanje verzorgt normaliter zo’n 220 podiumkunstactiviteiten per jaar die aansluiten bij actuele ontwikkelingen en vragen/wensen vanuit onze Helderse en regionale omgeving. Toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd, religie, opleiding of nationaliteit.

De Kampanje zorgt voor de ‘tussentijd’. In een tijd waarin men door het tempo en de vele prikkels die er dagelijks op ons afkomen, nauwelijks gelegenheid heeft gedachten te ordenen, te reflecteren, even bij jezelf te zijn, zorgt de Kampanje voor juist dát moment. Voor de één is dat een avond tranen over je wangen lachen, de ander laat zich meeslepen door een prachtig ballet, wegdromen bij een musical of swingen bij een popconcert.

Als gevolg van Covid19 konden onze bezoekers dit jaar van 79 podiumkunstactiviteiten genieten uit diverse genres van de podiumkunsten. Dat is een verdrietige constatering in zo’n heel jaar. Want het zijn juist de podiumkunsten die zorgen voor een betere geestelijke gezondheid. Theater zorgt voor relativering, verbeelding, inspiratie, reflectie, experiment en ontsnapping. Precies wat iedereen nu zo nodig heeft.
Musical
‌Muziektheater
‌Show
Helaas hebben we in dit genre weinig kunnen doen. Op 1,5 meter en voor 50 personen zijn het te kostbare producties. In het najaar mochten we voor de laatste keer Het Groot Niet Te Vermijden verwelkomen. Zij houden het voor gezien. Wie daar nog lang niet aan moet denken is Herman van Veen. Op 76-jarige leeftijd huppelde hij nog over het toneel als een jonge god. Wat een fenomeen!
Toneel
‌Komedie
Ook voor toneel hebben we maar 1 voorstelling gedaan: Lichter dan Ik. Een toneelstuk over het aangrijpende verhaal van een jonge vrouw die de standenmaatschappij van Indonesië wil ontvluchten en haar eigen pad kiest.
Muziek
Het muziekgenre is altijd goed vertegenwoordigd in de Kampanje. Van intiem tot groots, van pop tot klassiek; vele vormen waren te beluisteren dit jaar. Helaas gingen de staconcerten niet door. Eén van de hoogtepunten was het uitverkochte concert van Racoon. Vele bekende hits werden afgewisseld met nieuw werk. Voor de jongeren was het te gek dat Ronnie Flex in de Kampanje kwam. Zijn liedjes werden volop meegezongen. Broken Brass maakte er voor de jazzliefhebbers een feestje van. Deze bigband swingde de pan uit. De programmeur noemde Niels Geusebroek een parel in de programmering. Zo intiem en klein als hij speelde, maakte op de bezoekers in de kleine zaal een grootse indruk.
In de zomer werd het succesvolle Steunlokaalmuziekdiner herhaald. We boden een podium voor lokale en regionale (semi)amateur muzikanten die tussen de driegangen van het diner hun concert mochten geven in de Koninklijke Marine Stadshal. Ook dit seizoen was het weer een groot succes.

Cabaret
‌‌kleinkunst

Vanaf het moment dat we weer open mochten in juni is er cabaret geweest in de Kampanje. Met 30 bezoekers, met 50, 100 of 700, cabaret kan altijd. We ontvingen jonge talenten als Alex Ploeg en Martijn Kardol, maar ook oude rotten in het vak zoals Erik van Muiswinkel en André Manuel. Bijzonder en logistiek een uitdaging waren de twee verschillende voorstellingen op één avond van Daniël Arends. Bijna 1100 bezoekers genoten, een deel van het publiek zelfs bij beide voorstellingen.
Nieuw afgelopen zomer was het Zomeravondcabaret. Omdat we lang hadden stilgelegen en we wilden laten zien aan iedereen “We zijn er nog” hadden we een mooi zomerprogramma samengesteld. Zoals eerder genoemd met op de vrijdagavond het Steunlokaalmuziekdiner en op de zaterdagavond Zomeravondcabaret. Mede met financiële steun van gemeente Den Helder en het Kickstartcultuurfonds konden we 6 avonden genieten op het Reddingmuseumpleintje. Beginnende cabaretiers als Musa en Pieter Verelst stonden op het podium, maar ook meer bekendere namen als Guido Weijers en Andries Tunru. 
Ballet
‌Dans
Het aantal dansvoorstellingen is relatief klein vergeleken met andere genres. Door de lockdown en de beperkende maatregelen is er één dansvoorstelling geweest in 2021: Scapino Ballet. Voorafgaand aan de voorstelling was er een goedbezochte inleiding. Hier werd verteld hoe het maakproces in zijn werk gaat en wat de werkwijze van de choreograaf Ed Wubbe is. Zeer informatief! De voorstelling was gebaseerd op de film Casablanca.
Klassiek
‌Opera
‌Operette
In 2021 was er één klassiek lunchconcert in samenwerking met International Holland Music Sessions. Met Elise Bertrand bracht IHMS een van de grootste jonge viool- en compositietalenten van Frankrijk naar Den Helder. Het werd een prachtige recital.
Theatercollege
Twee totaal verschillende theatercolleges waren er in 2021, maar beide over passie. De één op wielrengebied met kampioenen Joop Zoetemelk, Henk Lubberding en Leo van Vliet geïnterviewd door Evert ten Napel. Prachtige verhalen werden gedeeld met het voornamelijk mannelijke publiek. De ander was van fotograaf William Rutten, die zijn meest hilarische belevenissen en boeiende avonturen vertelde aan de hand van zijn allermooiste foto’s.
Lifestyle & Entertainment
Nog net voor de laatste lockdown kon de uitverkochte reprise voorstelling van Fred van Leer worden gespeeld. Ruim 700, voornamelijk vrouwen, konden genieten van een hilarische avond vol tips & tricks over ‘what to wear and what not to wear’. Een heerlijke avond!

Kinderen
Jongeren‌
Familie

Voor alle leeftijden zijn er voorstellingen in de Kampanje te bezoeken. In 2021 begonnen we daar buiten mee met de voorstelling Pim & Pom. Er was voor de allerkleinsten van 2 jaar het jaarlijkse Peuterfestival in het thema ‘Onder de sterren en de maan’. Brandweerman Sam zorgde met zijn brandweerlieden voor een brandveilige voorstelling. Superjuffie stond tijdens de kinderboekenweek op de planken. En Ernst & Bobbie konden nog net voor de laatste lockdown de Sint pimpen in hun eigen show. Helaas moesten alle andere kindervoorstellingen geannuleerd worden.